Generic selectors
Presné hľadanie
Hľadať v názvoch
Hľadať v obsahu
Filter by Categories
DOMÁCE NÁTIERKY
GRILOVACIA SEZÓNA
KLOBÁSY
MÄKKÉ SALÁMY
MÄSÁ
NAPÍSALI & NATOČILI O NÁS
NOVINKY
PÁRKY A PÁRKOVINY
PEČENÉ A VARENÉ VÝROBKY
PRODUKTY
PRODUKTY HOME
RECEPTY
RECEPTY ARCHÍV
SALÁMY
Slovenská rada
ŠUNKY
ŠUNKY ŠPECIÁL
ŠUNKY ŠTANDARD
ŠUNKY VÝBEROVÉ
SUROVÉ SOLENÉ MÄSÁ
SUŠENÉ MÄSÁ
Tlačové správy
ÚDENÉ MÄSÁ
Uncategorized
Zo života firmy

Konzervačné látky v potravinách

Konzervačné látky sú podľa európskej a národnej legislatívy o prídavných látkach, považované za funkčné prídavné látky používané v potravinách a v potravinárskych enzýmoch.

Podľa legislatívy sú „konzervačné látky“ látky, ktoré predlžujú trvanlivosť potravín tak, že ich chránia pred skazením spôsobeným mikroorganizmami, a/alebo ktoré chránia potraviny pred množením patogénnych mikroorganizmov.

Ich používanie do potravín, povolené množstvá do tej ktorej potraviny a ich vzájomné kombinovanie v potravine schvaľuje a reguluje európska komisia. Zoznam necháva komisia otvorený, čo jej umožňuje na základe poznatkov z praxe zaraďovanie, alebo vyraďovanie konzervačných látok z povoleného zoznamu.

Pri výrobe potravín sú legislatívou schválené konzervačné látky najmä pre ich:

  • schopnosť stabilizovať potravinu a robiť ju tak v dobe spotreby (DS) a dobe minimálnej trvanlivosti (DMT) bezpečnou
  • schopnosť stabilizovať potravinu tak, aby nedochádzalo k ovplyvneniu senzorických vlastností finálnej potraviny počas jej DS a DMT
  • schopnosť potlačiť a zamedziť rast kvasiniek, plesní a najmä pre človeka životu nebezpečných mikróbov.

 

Kontroverzné dusitany

E 250 Dusitan sodný – bežne používaný ako potravinársky konzervant má veľký význam pre potlačenie nárastu nebezpečných mikróbov, ako napr. Salmonella, ale najmä zabraňuje množeniu klostrídií. Známe sú historické otravy v starovekom Rýme, kde po konzumácii obľúbených salám umierali ľudia na otravy z botulotoxínu. V tom čase si neznalosť pôvodcu tejto otravy vyžiadala fatálne následky.

Súčasná európska legislatíva v Nariadení (ES) 1333/2008 preto uvádza, že dusitany sa používajú v mäsových výrobkoch už mnoho desaťročí, okrem iného preto, aby spolu s inými faktormi zabezpečili konzerváciu a mikrobiologickú bezpečnosť mäsových výrobkov, najmä konzervovaných, pričom spomaľujú okrem iného rozmnožovanie baktérií Clostridium Botulinum, zodpovednej za život ohrozujúci botulinum.

Z tohto dôvodu sa E 250 Dusitan sodný do dnes používa pri výrobe mnohých predovšetkým balených a tepelne neopracovaných mäsových výrobkov, ako konzervačná látka.

 

Prírodné konzervačné látky označené číslom „E“

E 261 – 263 Octany sú prírodne identické konzervanty  a na základe rozhodnutia európskej komisie povolené do mnohých potravín v neobmedzenom množstve.

E 270 kyselina mliečna vzniká mliečnym kvasením cukrov, napr. v mlieku, syroch a kysnutej kapuste. Používa sa napr. v pekárstve, pivovarníctve a na prípravu limonád.

E 296 Kyselina jablčná tvoria ju všetky živé organizmy, ovociu dáva príjemnú kyslú chuť. V je potravinárstve používaná ako prírodná konzervačná látka najmä pri spracovaní ovocia.

Konzervačné látky schválené v jednotlivých kategóriách potravín

(výber schválených konzervačných látok zameraný na mäsové a mliečne výrobky)

Číslo E Názov Potravina do ktorej je KL legislatívne povolená
E 200 Kyselina sorbová Povolený pre všetky kategórie potravín, mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 202 Sorban draselný mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 203 Sorban vápenatý mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 210 Kyselina benzoová  mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 211 Benzoan sodný  mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 212 Benzoan draselný  mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 213 Benzoan vápenatý mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 214 Etyl-p-hydroxybenzoan mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 215 Etyl-p-hydroxybenzoan sodný mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 218 Metyl-p-hydroxybenzoan mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 219 metyl-p-hydroxybenzoan sodný mäsové výrobky, vybrané mliečne výrobky
E 220 Oxid siričitý vybrané mliečne výrobky, mäsové výrobky
E 221 Siričitan sodný mäsové výrobky
E 222 Hydrogénsiričitan sodný mäsové výrobky
E 223 Disiričitan sodný mäsové výrobky
E 224 Disiričitan draselný mäsové výrobky
E 226 Siričitan vápenatý mäsové výrobky
E 227 Hydrogénsiričitan vápenatý mäsové výrobky
E 228 Hydrogénsiričitan draselný mäsové výrobky
E 234 Nizín vybrané mliečne výrobky
E 235 Natamycín iba povrch mäsových výrobkov a syrov
E 239 Hexametyléntetramín iba syry
E 242 Dimetyldikarbonát  
E 249 Dusitan draselný  
E 250 Dusitan sodný  
E 251 Dusičnan sodný iba vybrané syry
E 252 Dusičnan draselný iba vybrané syry
E 260 Kyselina octová vybrané syry
E 261 Octan draselný iba prípravky z mletého čerstvého mäsa
E 262 Octany sodné iba prípravky z mletého čerstvého mäsa
E 263 Octan vápenatý  
E 270 Kyselina mliečna vybrané syry
E 280 Kyselina propiónová iba povrchové ošetrenie
E 281 Propionan sodný iba povrchové ošetrenie
E 282 Propionan vápenatý iba povrchové ošetrenie
E 283 Propionan draselný iba povrchové ošetrenie
E 284 Kyselina boritá iba kaviár
E 285 Tetraboritan sodný (borax) iba kaviár
E 290 Oxid uhličitý  
E 296 Kyselina jablčná  
E 297 Kyselina fumárová vybrané ovocné dezerty

Legislatívny zdroj:

NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1333/2008 zo 16. decembra 2008 o prídavných látkach v potravinách

NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 1129/2011 z 11. novembra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvorením zoznamu Únie obsahujúceho prídavné látky v potravinách

Vyššie uvedené konzervačné látky sú schválené a povolené na konzervovanie aj do cestovín, pečiva, rýb a produktov rybolovu, vajec a vaječných výrobkov, cukroviniek a sirupov, korenia, polievok, omáčok, šalátov, bylín, korenín či ochucovadiel.

logo

Berto sk, s.r.o.

Hlavná 1 , 900 66   Vysoká pri Morave

Slovenská republika

   tel: +421 2 659 67 483,   fax: +421 2 659 67 313

E-mail: berto@berto.sk

Tlačové chyby vyhradené, fotografie ilustračné.