Generic selectors
Presné hľadanie
Hľadať v názvoch
Hľadať v obsahu
Filter by Categories
DOMÁCE NÁTIERKY
GRILOVACIA SEZÓNA
KLOBÁSY
MÄKKÉ SALÁMY
MÄSÁ
NAPÍSALI & NATOČILI O NÁS
NOVINKY
PÁRKY A PÁRKOVINY
PEČENÉ A VARENÉ VÝROBKY
PRODUKTY
PRODUKTY HOME
RECEPTY
RECEPTY ARCHÍV
SALÁMY
Slovenská rada
ŠUNKY
ŠUNKY ŠPECIÁL
ŠUNKY ŠTANDARD
ŠUNKY VÝBEROVÉ
SUROVÉ SOLENÉ MÄSÁ
SUŠENÉ MÄSÁ
Tlačové správy
ÚDENÉ MÄSÁ
Uncategorized
Zo života firmy

Recept na Vianočnú kapustnicu s Berto klobásou

Najkrajšie sviatky roka sú neodmysliteľne späté s hodovaním a bohatým vianočným stolom, na ktorom nesmie chýbať tradičná kapustnica. V každej rodine sa varí trochu inak, záleží najmä na pôvode receptúry, v žiadnej však nemôže chýbať.  Kapustnica je špecifická aj v tom, že sa vždy varí vo väčšom množstve, ľudovo povedané „do zásoby“ a to z dvoch dôvodov. Jednak aby vydržala od Vianoc až do Silvestra a potom aj preto, že je čím kapustnica „odležanejšia“, tým chutí lepšie.

 

Suroviny na prípravu kapustnice:

  • 1000g Kvasená  kapusta
  • 400g Údené bravčové mäso (ideálne od mäsiara, napríklad z predajne Berto v Rohožníku)
  • 200g Berto záhorácka klobása
  • 50g Sušené huby (alebo mrazené, ak máte z poslednej sezóny)
  • 5g Cesnak
  • 50g Bravčová masť
  • 100g Cibuľa
  • 300g Zemiaky

Postup:

 

Na masti opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme kvasenú kyslú kapustu. Krátko opečieme a následne zalejeme vodou. Do hrnca pridáme celé klobásy, kus kvalitného údeného mäsa vcelku a varíme asi jeden a pol hodiny.

Po uplynutí doby varenia klobásy a údené vyberieme a pridáme zemiaky pokrájané na kocky a varíme ich, kým nezmäknú. Naraz so zemiakmi pridáme aj sušené hríby. Ak pridávame hríby mrazené, vopred ich nerozmrazujeme. Údené mäso a klobásy nakrájame na kocky, alebo plátky a vložíme naspäť do hrnca. Premiešame a dochutíme roztlačeným cesnakom, alebo podľa vlastných chutí a preferencií. Vždy záleží najmä na chuti klobásy, keď je kvalitná a správne ochutená, dodá každej kapustnici nezameniteľnú chuť. Chuťové vlastnosti kapustnice ovplyvňuje aj slanosť údeného mäsa a kyslosť kapusty, preto všetko pred varením pre istotu ochutnajte J.

Úplne na koniec môžeme pridať aj sušené slivky. Na záver čerešnička na torte, alebo teda – kyslá smotana v kapustnici – celú porciu zjemní a doladí do dokonalosti. Krásne sviatky!

logo

Berto sk, s.r.o.

Hlavná 1 , 900 66   Vysoká pri Morave

Slovenská republika

   tel: +421 2 659 67 483,   fax: +421 2 659 67 313

E-mail: berto@berto.sk

Tlačové chyby vyhradené, fotografie ilustračné.